Klachten
Klachten worden vaak veroorzaakt doordat weefsel niet beweeglijk is. Daar waar weefsel goed beweeglijk is, krijgen klachten geen kans. De osteopaat is in staat om te herkennen welke organen, bindweefsels, botten, zenuwen of wervels minder bewegelijk zijn (geworden). Naar aanleiding van een uitgebreid vraaggesprek en lichamelijk onderzoek komt hij tot een behandelplan.
Bij een behandeling neemt hij die delen van het lichaam onder handen, die de klacht veroorzaken. Dit doet hij door weefsels (b.v. gewrichten, spieren en bindweefsel rond de organen) te bewegen met de handen.
Waarom een behandeling?
Vaak komt een osteopaat in beeld als een klacht hardnekkig blijkt. Als er bijvoorbeeld gezegd is: ‘met deze pijn moet u maar leren leven’. Dat kan over allerlei klachten gaan: rug- en nekklachten, whiplash, RSI, migraine, incontinentie, maag- en darmklachten.
Osteopathie is een veilige behandelmethode, die gebaseerd is op principes uit embryologie, fysiologie, anatomie en neurologie. De osteopaat behandelt ook kinderen, baby’s en zwangere vrouwen.
Behandelplan
De eerste behandeling
Tijdens de eerste behandeling bespreken we uw ingevulde vragenlijst en doen we een lichamelijk onderzoek waarbij de beweeglijkheid van uw gewrichten in verschillende houdingen wordt beoordeeld. De osteopaat deelt zijn bevindingen en start vervolgens de behandeling, waarbij alleen de handen worden gebruikt om weefsels te bewegen en op te rekken. Dit duurt ongeveer 45 tot 60 minuten.
Vervolgbehandelingen
Bij elke volgende behandeling wordt het hele lichaam opnieuw onderzocht om veranderingen te volgen en de diagnose te verfijnen. Dit helpt bij het bepalen van de beste behandelstrategie.
Duur en frequentie
Gemiddeld zijn 4 tot 7 behandelingen nodig. De eerste behandeling duurt 45 tot 60 minuten, afhankelijk van de behandelaar; vervolgbehandelingen zijn 30 tot 45/60 minuten. Behandelingen vinden meestal om de 2 tot 3 weken plaats, afhankelijk van de klacht.