Wat is Osteopathie?

De Osteopaat is in staat om te herkennen welke organen, bindweefsels, botten, zenuwen of wervels minder bewegelijk zijn geworden. Bij een behandeling neemt hij die delen van het lichaam onder handen, die de klacht veroorzaken, of die een ander orgaan, zenuw of wervel ertoe brengen de klacht te veroorzaken.

Bij het eerste consult wil de Osteopaat weten wat de klachten nu zijn, welke er al eerder zijn geweest en welke behandelingen de patiënt al heeft gehad. Vervolgens onderzoekt hij het lichaam op bewegingsstoornissen. De patiënt ligt of zit intussen op de behandelbank.

Na het onderzoek dat ongeveer drie kwartier duurt, vertelt de Osteopaat wat zijn bevindingen zijn en welke behandeling hij nodig acht. De Osteopaat werkt altijd met zijn handen. Met zijn handen kan hij het beste voelen wat hij doet. Sander Kales kan ook een echo gebruiken, waardoor hij beter een diagnose kan stellen.

De Osteopaat zal in een behandeling proberen de oorzaak van een klacht weg te nemen, in de verwachting dat daarmee het lichaam in staat gesteld wordt zichzelf verder te herstellen. Behandelingen volgen daarom niet kort op elkaar. De eerste behandeling duurt drie kwartier en vanaf de tweede behandeling een half uur.